Carme Vinyoles Casas

Què en sabem, de Xauen i de la regió del Rif, d’on procedeixen molts migrants marroquins a Catalunya? Potser en tenim vagues referències per un antic protectorat i una guerra ferotge contra l’ocupació. Potser hem fet turisme a la ciutat vella fundada per musulmans i jueus expulsats d’Al-Andalus que conserva la seva traça originària de petits carrerons entrecreuats. Potser hem vist algun reportatge sobre un territori agrest, aïllat i deixat de la mà del rei –i reprimit també per la seva insubmissió.

Fa 10 anys va néixer a Girona l’associació ECCIT i el seu nom ja ho diu tot: Coneix i Comparteix, que és la base per fomentar la interculturalitat entre persones de diferents orígens i experiències, partint de la idea que tothom té molt per aprendre i per ensenyar.

L’entitat és activa i creativa, munta tallers de cuina, jornades de sensibilització, busca tots els espais possibles per a la trobada, però un dels seus projectes ens crida especialment l’atenció i és el dels intercanvis educatius que organitza periòdicament entre mestres de Girona i Xauen amb l’objectiu que els uns i els altres s’amarin dels respectius contextos socials i culturals per comprendre i acompanyar els alumnes que tenen davant.

De vegades 1+1 no sumen 2, sinó 11, perquè el treball substitueix la manca de recursos, hi ha nens i nenes que caminen un munt de quilòmetres per arribar a l’escola, empreses i administracions que cedeixen minibusos, cursos en línia amb 4.700 inscrits, formacions sobre drets humans… Tot això sabem de Xauen i del Rif, petites coses, grans avenços de l’esforç humà..